Reglement

Reglement
1. Naam en zetel
De club draagt de naam: Retired Professional and Business Men ‘s Club of Oosterbeek (nummer KVK  726124440), bij afkorting “Probusclub Oosterbeek I” en is gevestigd in de gemeente Renkum. De club is opgericht onder auspiciën van de Rotaryclub Oosterbeek op 13 november 1979 voor onbepaalde tijd.
2. Doelstelling
De club verenigt mannelijke inwoners van de gemeente Renkum en naaste omgeving van 55 jaar en ouder, die hun maatschappelijke functie hebben beëindigd of binnen een beperkt aantal jaren zullen beëindigen en die ieder vanuit een persoonlijke, intellectuele en maatschappelijke achtergrond aan het lidmaatschap waarde hechten.
De club onderschrijft de Standaarddoelstelling voor Nederlandse Probusclubs, te weten: Het bevorderen van saamhorigheid en vriendschap van (geheel of nagenoeg geheel) postactieven die een maatschappelijk verantwoordelijke functie hebben vervuld en die ieder vanuit een persoonlijke, intellectuele en maatschappelijke achtergrond waarde hechten aan het regelmatig ontmoeten van elkaar, waarbij onderlinge hulpvaardigheid, verbreding van kennis en interesse, verruiming van inzicht, alsmede ontspanning, bindende elementen vormen.
3. Middelen om de doelstelling te bereiken
Middelen om de saamhorigheid en vriendschap te bevorderen en levend te houden, zijn het regelmatig houden van bijeenkomsten, eigen activiteit van de leden, het organiseren van lezingen, excursies, bezoeken aan musea, toneelvoorstellingen, concerten en reizen.
4. Bestuur
Het bestuur bestaat uit drie leden: voorzitter, secretaris en penningneester. Nieuwe bestuursleden worden op voorstel van het bestuur door de leden benoemd, telkens voor een periode van drie jaar. Ieder jaar treedt een bestuurslid af. Treedt een bestuurslid tussentijds af, dan neemt zijn opvolger diens plaats in de volgorde van aftreden in en is eenmaal terstond herbenoembaar.
Het bestuur bereidt beleidsbeslissingen voor.
Het bestuur stelt het programma van de bijeenkomsten samen.
Ter voorbereiding en leiding van de excursies wordt op voorstel van het bestuur door de leden een excursieleider benoemd. Zijn excursieplannen worden — in overleg met het bestuur- voorgesteld aan de leden.
De voorzitter leidt de club- en bestuursbijeenkomsten. Hij vertegenwoordigt de club naar buiten. Bij zijn ontstentenis neemt een ander bestuurslid zijn taken over.
De secretaris verricht de werkzaamheden welke geacht kunnen worden tot zijn functie te behoren zoals het regelen van de bijeenkomsten, het verzorgen van de correspondentie en de convocaten. Hij stelt jaarlijks een verslag van het reilen en zeilen van de club op. De penningmeester voert het beheer over de geldmiddelen. De inkomsten van de vereniging bestaan uit de jaarlijkse contributie van de leden, die in onderling overleg wordt vastgesteld, gehoord een voorstel van de penningmeester.

In de februari-bijeenkomst wordt een huishoudelijke vergadering gehouden, waarin de penningmeester verslag uitbrengt over het financieel beheer in het afgelopen jaar. Een kascommissie van twee leden, benoemd op de vorige huishoudelijke vergadering controleert tijdig de kasmiddelen en deelt haar bevindingen mee aan de leden. Vervolgens verleent de vergadering al dan niet décharge aan de penningmeester. Jaarlijks treedt het langstzittende lid van de kascommissie af.
5. Leden
Het wenselijk aantal leden en het bestaan van een vacature worden in onderling overleg in een clubbijeenkomst vastgesteld. Binnen de club wordt gestreefd naar vertegenwoordiging van een verscheidenheid aan maatschappelijke functies.
Ieder lid kan een nieuw lid voordragen door diens naam en summiere motivering aan het bestuur kenbaar te maken.lndien het bestuur van oordeel is dat de betreffende persoon kan worden toegelaten, doet het daartoe mondeling voorstel aan de leden tijdens een clubbijeenkomst. De voorzitter brengt degenen die de bijeenkomst niet hebben bijgewoond van de candidaatstelling op de hoogte.
Tegen het betreffende voorstel kunnen binnen vier weken na de bijeenkomst mondeling bezwaren worden ingediend bij de voorzitter of een ander bestuurslid. Deze bezwaren worden in het bestuur vertrouwelijk behandeld en in geen geval administratiefvastgelegd. Het bestuur doet daarna mededeling van de bezwaren zonder ze te expliceren en doet aan de vergadering een voorstel inzake het al of niet uiffiodigen van de voorgedragene. Indien een lid onoverkomelijke bezwaren heeft tegen een voorgedragene, wordt deze niet toegelaten.
In een kennismakingsgesprek van het candidaatlid met een van de bestuursleden en degene die hem heeft voorgedragen, wordt het candidaat-lid uitgenodigd een clubavond mee te maken. Daarna beslist hij over zijn toetreding tot de club.
6. Einde lidmaatschap
Het lidmaatschap eindigt: bij overlijden door schriftelijke opzegging door royement
7. Slotbepaling
In gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist het bestuur.
Aldus vastgesteld en ondertekend door de voorzitter in de clubbijeenkomst van 21 juni 1999
Oosterbeek
Addendum bij het Reglement Probus Oosterbeek I
Op 26 februari 2007 heeft Probusclub Probus I plenair van gedachte gewisseld over haar toekomst. Hierbij kwamen ondermeer de volgende zaken aan de orde.
1. Probus I is een herenclub. Het deelnemen van partners wordt overigens zeker gewaardeerd bij één bijeenkomst per jaar met een externe inleider en één bijeenkomst waarbij een inleiding met een passend thema wordt geprogrammeerd. Ook worden partners uitgenodigd bij de jaarlijkse Boerenkoolmaatijd, bij de twee excursies en bij sommige nevenactiviteiten.
2. De excursies worden georganiseerd door het excursieteam bestaande uit 2
Probusleden, een en ander in goed overleg met de ledenvergadering en bestuur.
3. Naast de boerenkoolmaaltijd, de jaarvergadering, de zomerlunch, vindt er één bijeeenkomstmet een externe inleider en vinden twee excursies met nog 6 “gewone bijeenkomsten” plaats.
4. Vaste onderwerpen bij een “gewone bijeenkomst”zijn de “Nieuwsbrief’, het “Praatje” en de” Inleiding” omlijst door meer culinaire zaken als koffie vooraf en in de pauze een drankje met bittergarnituur in de tweede helft van de bijeenkomst.
Het Praatje mag, inclusief een korte gedachtewisseling niet langer duren dan tien minuten.
De Inleiding wordt bij voorkeur vooraf met een korte samenvatting in de Nieuwsbrief aangekondigd. De inleiding duurt niet veel langer dan 30 minuten, zodat ruime tijd beschikbaar blijft voor de gedachtewisseling.
Na formele afsluiting van de bijeenkomst wordt verdere gedachtewisseling in de “nazit” geëntameerd.
5. Naast het plenaire programma kent Probus I een aantal nevenactiviteiten die door het bestuur waar nodig worden bevorderd maar door leden worden georganiseerd, te weten: fietsen, jeu de boules, leesclub, toneelbezoek, bridgen en biljarten. Tijdens de Boerenkoolmaaltijd wordt door de trekker van elke nevenactiviteit op ludieke wijze verslag gedaan van de wederwaardigheden in het afgelopen jaar.
6. Het nate streven ledenbestand van Probus I is 30, waarvan minimaal 20 in de actieve leeftijdscategorie van minder dan 80 jaar met een evenwichtige vertegenwoordiging van alfa, bèta en gamma- interesses. Kandidaatleden dienen over de tijd, interesse en vooral ook betrokkenheid te beschikken om hun daadwerkelijk aanwezige brede belangstelling actief te delen met de andere Probusleden, zowel in- als buiten de Probusbijeenkomsten.
Dit addendum is bedoeld als nadere actuele uitwerking van het Reglement dd. 29 juni 1999 en met name ook als informatiebron voor kandidaatleden.
Aldus met meerderheid van stemmen vastgesteld in de vergadering van 31 maart 2008 en ondertekend door de voorzitter.
J.S.A. Langerwerf